Bebelușii cu alergii la arahide din Australia vor beneficia de un tratament care să le dezvolte imunitatea la această afecțiune care le poate pune viața în pericol, în cadrul unui program în premieră mondială, scrie BBC.
Supravegheați de spitale pediatrice selecționate, bebelușii eligibili vor primi în fiecare zi doze din ce în ce mai mari de pudră de arahide, timp de cel puțin doi ani, pentru a reduce sensibilitatea.
Imunoterapia orală a fost disponibilă în studii clinice și în unele centre specializate în alergii din întreaga lume, dar aceasta este prima dată când a fost adoptată ca model național de îngrijire pentru alergiile la arahide.
Australia este adesea supranumită „capitala mondială a alergiilor”, cu un copil din 10 diagnosticat cu sensibilitate alimentară.
Alergia la arahide afectează aproximativ 3% dintre australieni la vârsta de 12 luni și – spre deosebire de alte alergii alimentare – puțini copii o depășesc, ceea ce o face cea mai frecventă alergie alimentară în rândul copiilor de vârstă școlară.
Programul gratuit este disponibil numai pentru copiii sub 12 luni care au fost deja diagnosticați cu alergie la arahide și primesc îngrijiri la unul dintre cele zece spitale participante din întreaga țară.
Programul de dozare va fi calculat cu atenție pentru fiecare copil, până când aceștia vor ajunge la o „doză de întreținere” pe care o vor păstra timp de doi ani, a declarat pentru BBC Tim Brettig, șeful programului.
Unii copii pot experimenta efecte secundare, inclusiv o reacție alergică, dar pentru majoritatea copiilor din această grupă de vârstă acestea sunt ușoare și nu necesită tratament, a spus el. Scopul este de a crește pragul lor de toleranță și de a reduce riscul – și anxietatea – reprezentat de expunerea la arahide, rezultatele fiind măsurate printr-un test de alergie alimentară la sfârșitul tratamentului.